Het mooie van toerisme. Deel 1. Kamperen maakt je gelukkiger!

Vanaf dat mijn kinderen in de luiers liepen ga ik eens per jaar met ze kamperen. Voorjaar met m’n dochter, najaar met m’n zoon. En wat we doen?

Weken vooraf samen bedenken wat het aller, aller leukste is wat we kunnen doen. En dat gaan we dan ook doen. We hebben inmiddels bijna alle attracties wel gehad. Maar de meest mooie waren toch wel de huifkartocht door Drenthe, of de Monstertrucks in Arnehem, maar ook samen door zeven straatjes van Amsterdam slenteren, of twee weken terug nog een valkje huren in Friesland. Het is een top uitje in het jaar, voor vader en kinderen. Mijn dochter heeft heel wat aftelkalenders in elkaar gezet.

Standaard volgen we een proces dat haaks staat op de aanpak van De Moeder. Dus geen lijstjes met niet te vergeten items, ongeorganiseerd, we zien wel waar we uitkomen en het hoeft nu even niet gezond. Ik weet nog dat mijn dochter wat bezorgd vanuit de net opgezette tent op Camping Zeeburg riep: ‘Papa, weet jij waar de slaapzakken zijn’? Ook dat hebben we overleefd. Vaak zijn we misselijk op Texel teruggekeerd. Want we tanken niet alleen benzine, maar ook snoep. En eten? Standaardmenu: macaroni met knakworst, kaas en maggi. Chocolademousse toe.

 

Kamperen is voor ons veel meer dan de clichés. Het is heel veel aandacht voor elkaar. Samen bedenken wat superleuk is en laten zien dat dan ook kan. Hoe mooi is het om je kind te zien slapen in de tent als het licht wordt. Hoe leuk is het om je kind eens voorop te laten lopen en zijn of haar weg te volgen, zonder te zeggen wat verstandig is.

 

Bij ons is kamperen een begrip. Want elke zondag dat we terugkeerden van een weekend toeristje spelen waren wel niet allen misselijk van het vele snacken, maar vooral heel dicht bij elkaar geweest. En dat kan ik iedereen aanraden. Want aandacht maakt alles mooier, zeker je kinderen! Ook dat is toerisme.